ab-c media weblab - experimenten met erfgoed
31 aug 2010 Arjan den Boer

Historische afbeeldingen op locatie met erfgoed.mobi

Soms loop ik door de stad en vraag me af: hoe zag het er hier honderd jaar geleden uit? Als ik dit thuis opzoek bij Het Utrechts Archief, blijkt het straatbeeld soms onherkenbaar veranderd, terwijl op andere plekken de tijd stil heeft gestaan.

Zou het niet geweldig zijn als je dit al op straat kunt zien? Dat kan vanaf nu! Erfgoed.mobi toont historisch beeldmateriaal van je huidige locatie op de iPhone. De bèta-versie werkt met de beeldbanken van Utrecht en het Groene Hart. De uiteindelijke versie staat open voor andere collecties en zal Android ondersteunen.

Hoe werkt het?

Foto's en prenten in beeldbanken van archieven zijn meestal niet voorzien van locatiegegevens in de vorm van coördinaten, maar vaak wel van straatnamen en (soms) huisnummers. Daar maken we gebruik van. De iPhone geeft je huidige locatie alleen door als coördinaat, maar de reverse geocoding-service van Google kan dit omrekenen naar een straatnaam en huisnummer(s). Daarmee doen we vervolgens een zoekactie in de beeldbank - bijvoorbeeld in de velden Adres of Beschrijving.

Dat principe gebruikten we al eerder in Utrecht van Boven en bij Amersfoort op de Kaart - maar dan met Google Maps. In erfgoed.mobi doen we in feite hetzelfde met de locatie die de iPhone doorgeeft. Zo komt in één keer de complete beeldbank met tienduizenden beelden op locatie beschikbaar, zonder dat de data hoeft te worden aangepast. De zoekresultaten - die rechtstreeks binnenkomen uit de beeldbanken - worden getoond in een weergave die lijkt op de fotogalerij van de iPhone (op basis van jaipho).

Extra's

Naast zoeken op huidige locatie biedt erfgoed.mobi ook de optie om via de kaart te zoeken op een andere locatie dan waar je bent - een paar straten verderop of in een andere plaats. Door de kaart te verschuiven onder een 'vizier' worden beeldresultaten van de gekozen locatie getoond. En de meest voor de hand liggende zoekoptie is ook aanwezig: een zoekvak, want ook vrij zoeken kan onderweg handig zijn.

Tot slot hebben we enkele selecties gemaakt van interessant materiaal uit de beeldbanken, waarin gebladerd kan worden zonder zoekterm en ongeacht locatie. Voorbeelden zijn de Utrechtse tekeningen van Pieter Saenredam en de oorlogsaffiches van Groene Hart Archieven.

Web App

We hebben gekozen om een web app te ontwikkelen, en geen native iPhone-applicatie. Dat laatste is een programma dat je moet installeren via de App Store van Apple en dat (meestal) wordt ontwikkeld in de programmeertaal Objective-C. Een web app daarentegen vereist geen installatie en hoeft niet op Apple's goedkeuring te wachten. Web apps worden ontwikkeld met de bekende webtechnieken html5, css3 en javascript. Ze openen in eerste instantie binnen de webbrowser, maar kunnen ook als icoon aan het beginscherm worden toegevoegd, waarna ze zelfstandig openen en het verschil met een native app eigenlijk nog maar klein is. Een nadeel is wel dat ze niet via de App Store vindbaar zijn. Wij kiezen voor een web app omdat we de ontwikkeltechniek al beheersen en het (in potentie) ook op andere platforms werkt, zoals Android.

Hoewel web apps geen toegang hebben tot hardware zoals de camera, is er wel locatiebepaling (gps) beschikbaar via de w3c geolocation-standaard, die we in erfgoed.mobi dan ook dankbaar toepassen. Conform deze standaard vraagt erfgoed.mobi om toestemming om je huidige locatie te mogen gebruiken. Voor de kaart wordt de Google maps API v3 gebruikt, die geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik.

Zelf uitproberen!

Vanaf nu is de bèta-versie van erfgoed.mobi beschikbaar. Iedereen met een iPhone kan de applicatie zelf uitproberen door in Mobile Safari naar http://erfgoed.mobi te gaan. Optioneel, maar aan te raden is om via de knop + in de onderste knoppenbalk te kiezen voor 'zet in beginscherm', waarna erfgoed.mobi als schijnbaar zelfstandige applicatie 'geïnstalleerd' wordt.

We zijn benieuwd naar reacties en ervaringen. Zijn de resultaten nauwkeurg en relevant genoeg? De gps-ontvangst is bijvoorbeeld niet altijd even precies - zeker niet binnenshuis. Voldoet dan de kaart om de juiste locatie te vinden? Laat het weten via het reactieformulier hieronder, email of Twitter.

Vervolg

We willen erfgoed.mobi uitbreiden tot een platform dat open staat voor alle erfgoedinstellingen die geschikte data hebben en die mobiel willen aanbieden. Voor de uiteindelijke versie(s) hebben we de volgende plannen:

Update januari 2011: Rijksmuseum van Oudheden

De archeologische collectie en topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden zijn nu ook beschikbaar op locatie via Erfgoed.mobi!

Deelnemen aan erfgoed.mobi

Archieven en musea kunnen hun eigen collectie aansluiten.
Bekijk de vereisten en mogelijkheden.

Reageren

Arjan den BoerArjan den Boer
ab-c mediae-mailLinkedinwebsite Arjan den BoerGoogleTwitter
14 weblabs
zoom visualisaties panoramafotografie mobiel zoektechniek 3d augmented reality stereofotografie geo gps mashups
achtergrond Cunerakerk te Rhenen. Pieter Saenredam, 1644. Collectie Het Utrechts Archief.
twitter rss info