ab-c media weblab - experimenten met erfgoed
12 jul 2010 Hans van den Berg

Oudheden visueel verkennen met Pivot in Silverlight

Al eerder demonstreerde ik de mogelijkheden van de collectiebrowser Pivot voor museumcollecties. Toen werkte Pivot alleen nog 'stand-alone'. Voor websites was het wachten op de PivotViewer voor Silverlight 4, die sinds kort beschikbaar is.

Nu laat ik zien hoe museumstukken met PivotViewer in een webpagina getoond kunnen worden. Vanwege mijn achtergrond in de Egyptologie dacht ik meteen aan de rijk gevulde topstukkengalerij van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, dat hiermee het eerste museum is met een Pivot-toepassing!

Er is meteen zicht op de gehele collectie museumstukken. Rechtsonderin bevindt zich een knop om deze schermvullend te bekijken. Door op een object te klikken of het muiswiel te gebruiken kan worden in- of uitgezoomd. Aan de linkerzijde staat een overzicht van de beschikbare filters waarmee selecties uit de collectie kunnen worden gemaakt. Door meerdere vinkjes te zetten is het is mogelijk filters te combineren. De stukken schikken zich automatisch naar de nieuwe selectie. Rechtsbovenin kan naast de standaardweergave ook worden gekozen voor een grafiek-weergave van de stukken, waarbij goed inzicht kan worden verkregen over de verdeling van de stukken op een bepaald gegeven, zoals jaartal of materiaal.

Silverlight

Microsoft Silverlight is een plugin die complexe grafische functionaliteit, animatie en interactie biedt in webbrowsers. Het is vergelijkbaar met Adobe Flash, met het verschil dat Silverlight meer mogelijkheden en een betere performance heeft, maar dat Flash daarentegen een grotere verspreiding kent. Silverlight 4 is beschikbaar voor Windows, OS X en binnenkort voor Linux (via Moonlight).
            Om een collectie objecten in de PivotViewer te tonen is het nodig om een Collection XML-bestand (CXML) aan te maken en alle afbeeldingen naar het zogenaamde Deep Zoom-formaat te converteren. Met de PivotViewer SDK kan vervolgens een Silverlight-control worden gemaakt om op de website te plaatsen. Op de Pivot-website staat een goede beschrijving van de procedure.

Global Egyptian Museum

Het aantal stukken in de bovenstaande demo is beperkt, maar het zal niet verbazen dat ook grote collecties zich makkelijk in Pivot laten hanteren. Afgelopen dinsdag 6 juli gaf ik op de conferentie Informatique et Égyptologie in Luik een demonstratie in Pivot van maar liefst 14.000 museumstukken uit het Global Egyptian Museum.

GEM in Pivot

Deze ongekende virtuele collectie van oud-Egyptische stukken uit twaalf Europese musea toonde met name de kracht van Pivot door uniforme beschrijvingen door toepassing van de Multilingual Egyptological Thesaurus. Dat de demo door de aanwezige egyptologen met veel bijval werd ontvangen laat zien dat we hier te maken hebben met een innovatieve ontwikkeling die de toegang tot museumcollecties op het web wel eens positief kan beïnvloeden.

Vervolg

Omdat we bij ab-c media erg enthousiast zijn over de mogelijkheden van Pivot gaan we deze techniek ongetwijfeld toepassen voor onze opdrachtgevers. Met het Rijksmuseum van Oudheden kijken we of het mogelijk is de gehele(!) collectie in Pivot beschikbaar te stellen. De eerder gemaakte demo met de foto's van Huis Doorn wordt wellicht onderdeel van een tentoonstelling. Niet alleen voor oudheden denken we aan Pivot; zo zijn we nu aan het uitzoeken of het een geschikte toepassing is voor de presentatie van een collectie moderne sieraden. Wordt vervolgd!

Vimeo video

Update 14 juli: multi-touch!

Een visuele applicatie als Pivot vraagt erom gebruikt te worden op een groot multi-touch beeldscherm. Ik kon het daarom niet laten om dit uit te proberen. De video toont de RMO topstukkengalerij in Pivot op de multi-touch HP 2310ti. Het is duidelijk dat dit mogelijkheden opent om Pivot te gebruiken in tentoonstellingen!

Update mei 2011: veel meer objecten in Pivot

Er zijn nu bijna 2.000 topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in Pivot!

 

Een ander voorbeeld is Speelgoedcollectie ADO voor CODA Museum.

Reageren

Hans van den BergHans van den Berg
ab-c mediae-mailwebsiteTwitter
4 weblabs
zoom visualisaties panoramafotografie mobiel zoektechniek 3d augmented reality stereofotografie geo gps mashups
achtergrond Gouden broche
Etruriƫ, ca. 500 v. Chr. Collectie Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
twitter rss info