ab-c media weblab - experimenten met erfgoed
1 jul 2010 Arjan den Boer

Kerken Kijken met Street View: kom binnen!

De bekende auto van Google Street View is inmiddels langs geweest in de meeste Nederlandse straten, zodat we hele wandelingen kunnen maken zonder een stap te verzetten. Eén wens blijft er over: zou het niet leuk zijn om bij sommige gebouwen ook naar binnen te kunnen stappen...

Ook deze zomer zijn de monumentale binnenstadskerken van Utrecht weer open voor het publiek in het kader van Kerken Kijken. Op de website staan panoramafoto's voor wie zich thuis al een beeld wil vormen. In dit weblab 'hangen' we die interieurfoto's in Street View, zodat je vanaf straat zó de kerken in kunt stappen. Een primeur voor Nederland!

Deze mashup (een mengeling van - in dit geval - beelden van Google en Kerken Kijken) is mogelijk met de gloednieuwe Google Maps API v3. Via javascript kunnen webontwikkelaars kaarten naadloos in de eigen website integreren, en er van alles aan toevoegen, zoals aanklikbare punten of eigen kaartlagen. In de nieuwe versie, die nog geen maand oud is, kunnen ook Steet Views gemengd worden met eigen materiaal. Niet alleen door markers over de straatbeelden te plaatsen, maar ook door complete panorama's toe te voegen en te koppelen aan die van Google.

Panorama's

Om eigen beelden toe te voegen aan Street View heb je om te beginnen panorama-foto's nodig die 360 bij 180 graden vatten in één beeld. Hoe die gemaakt worden beschreef ik in een eerder weblab. Voor Kerken Kijken hadden we dergelijke beelden al liggen (gemaakt door Frank van der Pol, Jan de Rode en mijzelf). Ze moesten nog wel worden 'opgeknipt' in de bestandsindeling van Google. Voor de ontwikkelaars onder de lezers: een tip daarvoor staat in het commentaar in de paginabron.

HTML5

Domtoren

Street View wordt in de nieuwe versie getoond via html5/css3 en javascript, en niet meer met Flash, zodat het ook werkt op iPhone en iPad. Dat betekent wel dat het perspectief van de foto's niet in alle browsers zo natuurlijk is als in de Flashversie. Dat valt nauwelijks op bij straatbeelden, maar helaas wel als je in de kerken omhoog kijkt... Momenteel wordt het perspectief alleen in Googles eigen browser Chrome goed weergegeven, maar de verwachting is dat dit binnenkort in meer browsers zo zal zijn.

Verbindingen

Er moet ook aangeven worden hoe de panorama's met elkaar en met de bestaande Street Views verbonden moeten worden, zodat je via pijlen van de ene naar de andere plek kunt springen. Dat gebeurt in graden, gerekend vanuit het huidige panorama. Daarbij moet je ook rekening houden met de windrichting - een heel gepuzzel! Google trekt vervolgens een lijn in de opgegeven richting, en plaatst daarbij een aanklikbare pijl met de naam die je opgeeft: in dit geval de kerknaam, waar normaal gesproken de straatnaam staat.

Gaten vullen

Domplein

Bij het koppelen van de kerken aan Street View kwam ik een probleem tegen: niet alle kerken zijn per Street View bereikbaar. Sommige straten in Utrecht zijn namelijk niet door de Google-auto gefotografeerd, bijvoorbeeld omdat het voetgangersgebied is. Omdat het jammer zou zijn als deze kerken - waaronder de Dom - niet gekoppeld konden worden, heb ik nieuwe panoramafoto's gemaakt in de ontbrekende straten, zoals op het Jacobikerkhof, het Domplein en zelfs in de Pandhof. Ook die heb ik vervolgens gekoppeld, zodat de kerken bereikbaar zijn geworden!

Kerkenkruis

Door alle nieuwe mogelijkheden zou je bijna vergeten waar het om gaat: de kerken in de binnenstad van Utrecht. Centraal staat de gotische Dom, op de plek waar Willibrord in 695 de eerste kerk stichtte. In de elfde eeuw ontwierp bisschop Bernold een kruis van kerken rondom de toenmalige Dom. Hiervan zijn alleen de Janskerk en de Pieterskerk over. Voor het gewone volk waren er parochiekerken zoals de de Nicolaas-, Jacobi- en Geertekerk.

Na de Reformatie kwamen afwijkende gezindten samen in onopvallende 'schuilkerken', zoals de Gertrudiskapel of de Doopsgezinde Kerk. In de negentiende eeuw konden er weer katholieke kerken gebouwd worden: de Augustinus in Waterstaatstijl en de neogotische Willibrordus. Begin vorige eeuw volgde de oud-katholieke Gertrudiskathedraal.

Reageren

Arjan den BoerArjan den Boer
ab-c mediae-mailLinkedinwebsite Arjan den BoerGoogleTwitter
14 weblabs
zoom visualisaties panoramafotografie mobiel zoektechniek 3d augmented reality stereofotografie geo gps mashups
achtergrond Gertrudis-kathedraal Utrecht. Architect: E.G. Wentinck, 1914
twitter rss info